THIS SITE

Information for

Educational Technologies Week

Held each year in March, CTE’s Educational Technologies Week is an opportunity for Waterloo’s instructors to focus more intensively on their teaching development and the technologies they use to promote deep learning. 

In 2017, Educational Technologies Week drew 178 unique attendees (282 total completions) to 15 sessions such as Introduction to the Flipped Classroom, Twitter in the Classroom, Clickers and Reef Polling, Course Redesign for Blended Learning, and Enhancing Learning Through Gamification. Keynote speaker Donald Presant, President of Learning Agents and a leader in e-learning, kicked off the week with a presentation on micro-credentialling entitled “Recognizing Knowledge and Skills in a Digital Age.”

2018 schedule

     
Monday, March 12 10:00 am to 11:30 am Keynote: The Intersection of Learning and Learning Spaces (90 minutes) CTE784
12:00 pm to 1:00 pm Spark Technology: Collaboration and the Future of Learning & Teaching (60 minutes) CTE785
1:30 pm to 3:30 pm  Course Design for Blended Learning (120 minutes) CTE732
Tuesday, March 13 9:30 am to 11:00 am Technology and Academic Integrity: Discouraging Cheating and Enhancing Learning (90 minutes) CTE786
11:30 am to 1:00 pm Flipped Classroom using LEARN (90 minutes) CTE787
1:30 pm to 3:00 pm  The Educational Benefits of Peer Review and Some Peer Review Tools (90 minutes) CTE788
Wednesday, March 14 9:30 am to 10:30 am Instructional Strategies that make a Difference: Teaching Online at Waterloo (60 minutes) CTE789
11:00 am to 12:00 pm VoiceThread: Media Presentation Tool and Interactive Discussion Space (60 minutes) CTE790
12:30 pm to 1:30 pm Riipen: Facilitating Experiential Learning (60 minutes) CTE791
2:00 pm to 3:00 pm Improving Grading and Saving Time with Crowdmark  (60 minutes) CTE766
Thursday, March 15 9:30 am to 11:00 am GeoGebra: An Interactive Mathematical Tool for Plotting Functions and Creating Simulations (90 minutes) CTE792
11:30 am to 1:00 pm Enhancing Learning Through Gamification (90 minutes) CTE750
1:30 pm to 3:00 pm MarkBox: Making and Marking Randomized (or not) Multiple Choice Tests (Without Walking to East Campus) (90 minutes) CTE793
Friday, March 16 9:30 am to 12:30 pm Making Video Tutorials with Camtasia (180 minutes) CTE733
9:30 am to 11:00 am Leveraging Twitter to Enhance Classroom Learning (90 minutes) CTE253
11:30 am to 12:30 pm Using Piazza as an Effective Online Discussion Forum (60 minutes) CTE794
1:00 pm to 2:00 pm ExamSoft: Software for Creating and Administering Electronic Tests (60 minutes) CTE795
2:30 pm to 3:30 pm Lightboard: Video Demonstrations that Engage Students (60 minutes) CTE796

Sessions with a second part, one week later:

Monday, March 19

9:30 am to 12:30 pm Course Design for Blended Learning (120 minutes) CTE732

Thursday, March 22

11:30 am to 1:00 pm Enhancing Learning Through Gamification (90 minutes) CTE750