

# Fields Institute's Mathematics for Climate Change (MfCC) Network & Waterloo Institute for Complexity and Innovation (WICI)

## "Math for Complex Climate Challenges" Workshop May 1 - 4, 2023

University of Waterloo - St. Jerome's University Academic Centre (SJ2) 290 Westmount Road North, Waterloo, Ontario

#### **AGENDA**

#### **DAY ONE**

Time	Event	Room
8:00 a.m.	Breakfast Meet-and-greet	Atrium
8:30 a.m.	<ul> <li>Welcoming Remarks</li> <li>Kumar Murty, Director, Fields Institute</li> <li>Vanessa Schweizer, Director, Waterloo Institute for Complexity and Innovation</li> <li>Gregory Flato, Acting Director, Climate Research Division, Environment and Climate Change Canada</li> <li>Mark Giesbrecht, Dean of Mathematics, University of Waterloo</li> <li>Johanna Wandel, Acting Dean of Environment, University of Waterloo</li> </ul>	SJ2 1002
9:00 - 10:20 a.m.	"The Climate System-Biophysical and Social Interactions"  Invited talk with Sarah Burch, Executive Director, Waterloo Climate Institute	SJ2 1002
10:20 - 10:40 a.m.	Break (20 minutes)	Atrium
10:40 a.m 12 p.m.	"Understanding Cross-Scale Systems and Feedbacks"  Invited talk with Francis Poulin, Professor (Applied Mathematics), University of Waterloo	SJ2 1002

12 - 1:30 p.m.	Lunch & networking	SJ2 Café
1:30 - 2:45 p.m.	15 Minute talks – "Urban Climate Challenges"	SJ2 2003
1:30 p.m.	Bouchra Nasri, Assistant Professor (Social and Preventive Medicine), Université de Montréal	
1:45 p.m.	<ul> <li>Rodrigo Costa, Assistant Professor (Systems Design Engineering), University of Waterloo</li> </ul>	
2:00 p.m.	Poornima Unnikrishnan, Postdoctoral Fellow, University of Waterloo	
	15 Minute talks – "Aquatic Ecosystems"	SJ2 2007
1:30 p.m. 1:45 p.m.	<ul> <li>Frederic Guichard, Professor (Biology), McGill University</li> <li>Guillaume Durand, Science Lead for Laboratories Canada ASEC, National Research Council</li> </ul>	
2:00 p.m.	Ella-Kari Muhl, PhD Candidate, University of Waterloo	
2:15 - 2:45 p.m.	30 Minute small group question harvesting	SJ2 2003/2007
2:45-3:15 p.m.	Coffee break	Atrium
3:15 - 4:45 p.m.	(Round 2) 15 Minute talks – "Climate Modelling"	SJ2 2003
3:15 p.m.	<ul> <li>Chris Fletcher, Associate Professor (Geography and Environmental Management), University of Waterloo</li> </ul>	
3:30 p.m.	<ul> <li>Andrea Scott, Associate Professor (Systems Design Engineering), University of Waterloo</li> </ul>	
3:45 p.m. 4:00 p.m.	<ul> <li>Julio Valdes, Research Officer, National Research Council</li> <li>Daniel Dylewsky, Postdoctoral Fellow, University of Waterloo</li> </ul>	
3:15 - 4:15 p.m.	"The Graph Model for Conflict Resolution (GMCR): Reflections on Three Decades of Development"	SJ2 2007
	Invited talk with <b>Keith W. Hipel</b> O.C., Professor, (Systems Design Engineering), University of Waterloo	
4:15 - 4:45 p.m.	30 Minute small group question harvesting	SJ2 2003/2007
4:45 - 5:00 p.m.	Interactive commenting & wrap up discussion (via Miro virtual whiteboard or poster board)	ТВС

## **DAY TWO**

Time	Event	Room
8:00 a.m.	Breakfast Meet-and-greet	Atrium
8:45 a.m.	<ul> <li>Welcoming Remarks</li> <li>Vanessa Schweizer, Director, Waterloo Institute for Complexity and Innovation</li> <li>Mallika Das, Head of Strategy, Fields Institute</li> </ul>	SJ2 1002
9:00 - 10:20 a.m.	"Wetlands - Scale and Connectivity"	SJ2 1002
	Invited talk with Nandita Basu, Professor (Global Water Sustainability and Ecohydrology), University of Waterloo	
10:20 - 10:40 a.m.	Break (20 minutes)	Atrium
10:40 a.m 12 p.m.	Dynamical Systems to Predict Climate Tipping Points"	SJ2 1002
	Invited talk with Chris Bauch, Professor (Applied Mathematics), University of Waterloo	
	Madhur Anand, Professor (Environmental Science), University of Guelph	
12 - 1:30 p.m.	Lunch & networking	SJ2 Café
1:30 - 2:45 p.m.	15 Minute talks – "Complex Coupled-Human Natural Systems Modelling"	SJ2 2003
1:30 p.m.	<ul> <li>Taylor Anderson, Assistant Professor (Geography and Geoinformation Science), George Mason University</li> </ul>	
1:45 p.m.	Rebecca Saari, Assistant Professor (Civil and Environmental Engineering), University of Waterloo	
2:00 p.m.	Roberto Guglielmi, Assistant Professor (Applied Mathematics), University of Waterloo	
1:30 - 2:45 p.m.	15 Minute talks – "Energy Networks; Supply Chains-Design and Resilience"	SJ2 2007
1:30 p.m. 1:45 p.m. 2:00 p.m.	<ul> <li>Sajjad Ghaemi, Research Scientist, National Research Council</li> <li>Jianjun Yang, Research Officer, National Research Council</li> <li>Ryan Hennessey, PhD Candidate, University of Waterloo</li> </ul>	
2:15 - 2:45 p.m.	30 Minute small group question harvesting	SJ2 2003/2007



2:45 - 3:15 p.m.	Coffee break	Atrium
3:15 - 4:45 p.m.	(Round 2) 15 Minute talks - "Urban Blue-Green Infrastructure and Urban Climate Challenges"	SJ2 2003
3:15 p.m.	<ul> <li>Luna Khirfan, Associate Professor (Planning), University of Waterloo</li> </ul>	
3:30 p.m.	<ul> <li>Liam O'Brien, Professor (Architectural Conservation and Sustainability Engineering), Carleton University</li> </ul>	
3:45 p.m.	<ul> <li>Kumaraswamy Ponnambalam, Professor (Systems Design Engineering), University of Waterloo &amp; Kumary Chiquinquira Ponnambalam, Carbon Trade Economies &amp; Regenerative Economies Researcher</li> </ul>	
4:00 p.m.	Amir Salehi, Grad student, University of Waterloo	
3:15 - 4:45 p.m.	(Round 2) 15 Minute talks - "Social Networks and Social Imitation/Contagion/Norm Adoption"	SJ2 2007
3:15 p.m. 3:30 p.m.	<ul> <li>Amrita Punnavajhala, PhD candidate, University of Waterloo</li> <li>Rui Wang, PhD candidate, University of Massachusetts Amherst</li> </ul>	
3:45 p.m. 4:00 p.m.	<ul> <li>Mackenzie Cameron, Grad student, University of Waterloo</li> <li>Athira Satheesh Kumar, Grad student, University of Waterloo</li> </ul>	
4:15 - 4:45 p.m.	30 Minute small group question harvesting	SJ2 2003/2007
4:45 - 5:00 p.m.	Interactive commenting & wrap up discussion (virtual whiteboard or poster board)	TBC
5:00 - 6:00 p.m.	Art Reception  • Kumary Chiquinquira Ponnambalam, Carbon Trade Economies & Regenerative Economies Researcher • Adrienne Mason, Grad student, University of Waterloo	Atrium

## **DAY THREE**

Time	Event	Room
8:00 a.m.	Breakfast Meet-and-greet	Atrium
8:45 a.m.	<ul> <li>Welcoming Remarks</li> <li>Blake Phillips, Director, School of Accounting and Finance, University of Waterloo</li> <li>Jenn Lynes, Co-Director, Sustainability and Financial Management Program, University of Waterloo</li> </ul>	SJ2 1002
9:00 - 10:20 a.m.	"Climate and Sustainable Finance"	SJ2 1002
	Invited talk with <b>Olaf Weber</b> , Professor (Environment, Enterprise and Development), University of Waterloo	
10:20 - 10:40 a.m.	Break (20 minutes)	Atrium
10:40 a.m 12 p.m.	"Statistics for Complex Climate Problems"	SJ2 1002
	Invited talk with <b>David Saunders</b> , Associate Professor (Statistics and Actuarial Science), University of Waterloo	
12 - 1:30 p.m.	Lunch & networking	SJ2 Café
1:30 - 2:45 p.m.	15 Minute talks – "Climate Economics and Governance"	SJ2 2003
1:30 p.m.	<ul> <li>Andrea Macrina, Professor (Mathematics), University College London</li> </ul>	
1:45 p.m.	<ul> <li>Mikael Homanen, Head of Product Innovation and Research, Principles for Responsible Investment</li> </ul>	
2:00 p.m.	William White, Senior Fellow, C.D. Howe Institute	
1:30 - 2:45 p.m.	15 Minute talks – "Decarbonization, Carbon Currencies, and Climate Risk"	SJ2 2007
1:30 p.m. 1:45 p.m.	<ul> <li>Peter Tankov, Professor (Quantitative Finance), ENSAE Paris</li> <li>Gael Giraud, Founder and Director, Environmental Justice Program, Georgetown University</li> </ul>	
2:00 p.m.	Chrystopher Nehaniv, Professor (Systems Design Engineering), University of Waterloo	
2.15 2.45	30 Minute small group question harvesting	SJ2
2:15 - 2:45 p.m.		2003/2007



2.45 4.22	(D. 10) 45 At	
3:15 - 4:30 p.m.	(Round 2) 15 Minute talks – "Climate Economics and Governance"	SJ2 2003
3:15 p.m.	<ul> <li>Tony Wirjanto, Professor (Statistics and Actuarial Science),</li> <li>University of Waterloo</li> </ul>	
3:30 p.m.	<ul> <li>Jona David C. Gehring, Scholar, Winchester College UK,         Co-chair of the Global Youth Council on Science, Law and         Sustainability         Marie-Claire Cordonier Segger, Visiting Chair in Sustainable         Development Law and Policy, University of Cambridge and</li> </ul>	
0.45	Professor of Law, University of Victoria	
3:45 p.m.	Truzaar Dordi, Postdoctoral Fellow, University of Victoria	
2.15 4.20 n m	(Round 2) 15 Minute talks – "Carbon Sequestration"	SJ2 2007
3:15 - 4:30 p.m.	(Round 2) 15 Minute talks – Carbon Sequestration	312 2007
3:15 p.m.	<ul> <li>Cornelis Van Kooten, Professor (Economics), University of Victoria</li> </ul>	
3:30 p.m.	<ul> <li>Yuri Leonenko, Associate Professor (Geological Engineering), University of Waterloo</li> </ul>	
3:45 p.m.	<ul> <li>Gennaro Notomista, Assistant Professor (Electrical and Computer Engineering), University of Waterloo</li> </ul>	
4:00 - 4:30	30 Minute small group question harvesting	SJ2 2003/2007
4:30 - 4:45 p.m.	Break (15 minutes)	
4:45 - 5:00 p.m.	Select breakout rooms for grant development groups	SJ2 1002
6:00 - 8:00 p.m.	Dinner	Federation Hall
	Federation Hall is located on the main University of Waterloo	
	campus, approximately a 10 minute walk from St. Jerome's. Parking	
	lot M is the closest visitor parking lot.	

### **DAY FOUR**



Day 4 envisions three topic moderators to lead planning on three research topics (identified during days 1-3), with target grant proposal development in mind.

Time	Event	Room
8:00 a.m.	Breakfast	Atrium
8:50 a.m.	Welcoming Remarks  Deirdre Haskell, Deputy Director, Fields Institute	
9:00 - 10:20 a.m.	Research Planning Workshops	SJ2 1002, 2001 & 2002
10:20 - 10:40 a.m.	Break (20 minutes)	Atrium
10:40 a.m 12 p.m.	Research Planning Workshops (rotate rooms)	SJ2 1002, 2001 & 2002
12 - 1:30 p.m.	Closing remarks & Lunch	SJ2 Café
1:30 - 3:30 p.m.	MfCC Steering Committee Meeting (TBC)	SJ2 2001