

# Fields Institute's Mathematics for Climate Change (MfCC) Network & Waterloo Institute for Complexity and Innovation (WICI)

# "Math for Complex Climate Challenges" Workshop May 1 - 4, 2023

University of Waterloo - St. Jerome's University Academic Centre (SJ2) 290 Westmount Road North, Waterloo, Ontario

#### **DRAFT AGENDA**

Note: Days 1-3 envision clustered thematic 15-minute talks in break-out rooms, followed by research question brainstorming. We anticipate a call for participation to further guide topic development.

#### **DAY ONE**

Time	Event	Room
8:00 a.m.	Breakfast Meet-and-greet	Atrium
8:45 a.m.	Welcoming remarks	SJ2 1002
9:00 - 10:20 a.m.	"The climate system-biophysical and social interactions"  Invited talk with Sarah Burch	SJ2 1002
	Break (15 minutes)	
10:40 a.m 12 p.m.	"Understanding cross-scale systems and feedbacks" Invited talk with Francis Poulin	SJ2 1002
12 - 1:30 p.m.	Lunch & networking	TBD
1:30 - 2:45 p.m.	15 Minute talks (suggested topics):  • Aquatic ecosystems	SJ2 1002 <i>OR</i> SJ2 2001/ 2003/2007

<sup>\*</sup>Proposed topics may change subject to availability of invited speakers.\*

	Urban climate challenges	
	Complex coupled-human natural systems modelling	
	30 Minute small group question harvesting	
	Break (30 minutes)	
3:15 - 4:30 p.m.	(Round 2) 15 Minute talks (3 topics TBD by submissions):  •	SJ2 1002 <i>OR</i> SJ2 2001/ 2003/2007
	•	
	30 Minute small group question harvesting	
	Break (15 minutes)	
4:45 - 5:00 p.m.	Interactive commenting & wrap up discussion (via Miro virtual whiteboard or poster board?)	SJ2 1002

## **DAY TWO**

Time	Event	Room
8:00 a.m.	Breakfast Meet-and-greet	Atrium
8:45 a.m.	Welcoming remarks	SJ2 1002
9:00 - 10:20 a.m.	"Wetlands - Scale and connectivity" Invited talk with Nandita Basu & Rebecca Rooney (TBC)	SJ2 1002
	Break (15 minutes)	
10:40 a.m 12 p.m.	"Modelling coupled Social-Climate systems and using data-driven dynamical systems to predict climate tipping points"  Invited talk with Chris Bauch & Madhur Anand	SJ2 1002
12 - 1:30 p.m.	Lunch & networking	TBD
1:30 - 2:45 p.m.	15 Minute talks (suggested topics TBC):  • Protected areas / reserve design	SJ2 1002 <i>OR</i> SJ2 2001/ 2003/2007



	<ul> <li>Energy networks / supply chains-design and resilience</li> <li>Social networks and social imitation/contagion/norm adoption</li> </ul>	
	30 Minute small group question harvesting	
	Break (30 minutes)	
3:15 - 4:30 p.m.	(Round 2) 15 Minute talks (3 topics TBD by submissions):  • • •	SJ2 1002 <i>OR</i> SJ2 2001/ 2003/2007
	30 Minute small group question harvesting	
	Break (15 minutes)	
4:45 - 5:00 p.m.	Interactive commenting & wrap up discussion (virtual whiteboard or poster board?)	SJ2 1002
5:00 - 6:00 p.m.	Art Reception	Atrium

### **DAY THREE**

Time	Event	Room
8:00 a.m.	Breakfast Meet-and-greet	Atrium
8:45 a.m.	Welcoming remarks	SJ2 1002
9:00 - 10:20 a.m.	"Climate finance/macroeconomics" Invited talk (speaker TBC)	SJ2 1002
	Break (15 minutes)	
10:40 a.m 12 p.m.	"Statistics for complex climate problems"  Invited talk (speaker TBC)	SJ2 1002
12 - 1:30 p.m.	Lunch & networking	TBD
1:30 - 2:45 p.m.	15 Minute talks (suggested topics TBC):	SJ2 1002 <i>OR</i>



	<ul> <li>Climate economics and governance</li> <li>Decarbonization (including carbon currencies) and climate risk</li> <li>Carbon sequestration</li> </ul>	SJ2 2001/ 2003/2007
	30 Minute small group question harvesting	
	Break (30 minutes)	
3:15 - 4:30 p.m.	(Round 2) 15 Minute talks (3 topics TBD by submissions):  • • •	SJ2 1002 <i>OR</i> SJ2 2001/ 2003/2007
	30 Minute small group question harvesting	
	Break (15 minutes)	
4:45 - 5:00 p.m.	Select breakout rooms for grant development groups	SJ2 1002
6:00 - 8:00 p.m.	Dinner	Federation Hall

## **DAY FOUR**

Note: Day 4 envisions three topic moderators to lead planning on three research topics (identified during days 1-3), with target grant proposal development in mind.

Time	Event	Room
8:00 a.m.	Breakfast	Atrium
9:00 - 10:20 a.m.	Research Planning Workshops	SJ2 1002, 2001 & 2002
	Break (20 minutes)	
10:40 a.m 12 p.m.	Research Planning Workshops (rotate rooms)	SJ2 1002, 2001 & 2002
12 - 1:30 p.m.	Closing remarks & Lunch	TBD



1:30 - 3:30 p.m.	MfCC Steering Committee Meeting (TBC)	SJ2 2001	

